AUSTRALIAN LABRADOODLE

Oorsprong

Sinds de jaren 70 werd er in Australië gezocht naar een hond die geschikt was voor een slechtziende vrouw met allergie. Ze kruiste een labrador met een poedel om zo de combinatie van hulphond, waar de labrador om bekend, staat en de allergie vriendelijkheid, waar de poedel om bekend staat, te krijgen. Deze eerste generatie was nog niet stabiel genoeg als hulphond en allergievriendelijkheid. Ze gingen verder met ontwikkelen en door het inbrengen van nog enkele andere rassen ontstond de Australian Labradoodle zoals wij die nu kennen. De rassen die ‘gebruikt’ zijn om tot de ontwikkeling te komen zijn de labrador, de poedel, de Ierse waterspaniel, de curly coated retriever en de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel. Je kan dus niet zomaar een Australian Labradoodle krijgen door alleen een poedel en een labrador met elkaar te kruisen.

Karakter en uiterlijk

Karakter

De Australian Labradooodle met zijn bijzondere oogopslag is sociaal, leergierig, vrolijk, sportief en zacht van karakter. Ze zijn vriendelijk en mensgericht en door hun slimme karakter zijn ze goed te trainen. Ze zijn sensitief en voelen daarom mensen goed aan.

Kleuren

De Australian Labradoodle komt voor in meerdere kleuren: café au lait, chocolade, zwart, abrikoos, wit, zilver, crème, rood en parti (gevlekt)

Maten

De hond is er in 3 formaten. De hoogte wordt gemeten vanaf de plek waarde nek overgaat in de rug tot aan de grond.

De 3 formaten zijn:
Mini: 35 cm – 42 cm (7 tot 13 kg)
Medium: 43 cm – 52 cm (13 tot 20 kg)
Standaard: 53 cm – 63 cm (23 tot 30 kg)

Vacht

Curly fleece
Een curly fleece vacht is een combinatie van de wollenvacht en fleecevacht. Deze vacht heeft ook krullen, maar deze zijn veel minder stug en ruw dan bij een hond met wollenvacht het geval is.
Wavy fleece
Een Australian Labradoodle met wavy fleece vacht heeft een zachte en langharige vacht met golvende krullen. De vacht is veel minder dicht en stug dan bij de wolvacht en de curly fleece het geval is. De meeste Australian Labradoodles hebben een wavy fleece vacht. Alle Australian Labradoodles zijn hypo-allergeen. Dit maakt ze erg geschikt voor mensen met een hondenallergie.
Wol (Curly)
Een Australian Labradoodle met wolvacht heeft duidelijke krullen in de vacht. Deze vacht wordt ook wel curly genoemd. Een wolvacht kan vrij ruw zijn en is bovendien erg dicht. Deze lijkt op een typische poedel vacht.